19 Dingen Die Je Moet Weten Vóór Je Overweegt Om Je Eigen Zaak Te Starten

 
Een businessman in donkerblauwe blazer, met smartphone in de hand aan een witte bureautafel, met daarop een lichtgrijze laptop met financiële cijfers voor het financieel plan, business news, planten en andere accessoires.
 

Een eigen project starten en je eigen zaak uitbouwen is spannend.. én eng.

Gelukkig kan je leren van de ervaring van anderen!

Hieronder vind je 19 dingen die starters gaven als antwoord op “dit zou ik graag geweten hebben vóór ik gestart was”.

1. Luister niet naar statistieken

Mensen houden ervan om statistieken rond te gooien: “95% van bedrijven falen..” “50% van de bedrijven draaien geen omzet..” Luister daar niet naar. Het is een excuus om je op je gemak te laten voelen als je opgeeft. Zelfs als deze cijfers correct zijn.. komt het vaak ook omdat de meeste mensen geen echte “commitment” maken, ze zijn niet bereid om tot het einde door te gaan, geven te snel op, geraken vast en stoppen ermee, maken domme beslissingen of zijn niet goed voorbereid, hebben niet de juiste ondersteuning.. enzovoort. Er zijn veel redenen.

2. Het is niet eenvoudig

Als ondernemen en je eigen zaak opbouwen eenvoudig was.. zou iedereen het doen. En dan zou iedereen slagen. Bereid jezelf er mentaal op voor: het is een zwaar en het vereist héél veel van je, zowel op fysiek als mentaal vlak.

3. Experimenteer voldoende

Door te experimenteren en veel uit te proberen.. kom je erachter wat je precies wilt, wat je graag doet en wat je goed kan. Je kan enkel weten wat je favoriete gerecht is.. door veel verschillende gerechten te proeven. Hetzelfde geldt voor een idee of project voor je eigen zaak.

4. Doe iets wat je leuk vindt

Begin niet met iets dat je over vijf jaar niet meer wilt doen. Want als je succesvol bent, dan doe je dit over vijf jaar nog steeds.

Gerelateerd: "traject: leer met je passie geld verdienen”

5. Het kan eenzaam zijn

Je hoort het vaak: “ondernemen is eenzaam”.

Lange uren draaien, veel zelf in orde brengen, weg van sociale activiteiten en vrienden. Het kan soms doorwegen.

6. Je gaat niet alles weten

Wanneer je start, zal je waarschijnlijk heel weinig weten. En dat is OK. Alle begin is moeilijk. Stresseer jezelf niet te veel hierover.. je gaat aldoende leren, meer doen, proberen en zo meer te weten komen. Door dit te accepteren, bespaar je jezelf al heel wat kopzorgen!

7 Jij hebt de volledige controle over je dag

Als je de hele dag in de zetel ligt en Netflix kijkt.. gaat er geen werkgever uit je andere kamer komen en je motiveren, beledigen of bedreigen. Met andere woorden: je staat er alleen voor.

Jij bent verantwoordelijk voor wat je elke dag gedaan krijgt.

Jij bepaalt jouw schema en agenda.

Jij bepaalt jouw prioriteiten.

Een heel karwei, dus.

8. Huur de juiste personen in

Je kan zelf heel wat op- en uitzoeken. Toch is het belangrijk om voor de juiste zaken de juiste personen in te huren. Zo pak je niet alleen “eenzaamheid” en “motivatie of discipline" aan omdat je dan iemand hebt die achter je staat.. Maar zo verbeter je ook jouw kennis en netwerk. Iemand met ervaring die meedenkt met jou en feedback geeft.. is een aanwinst voor je eigen zaak.

9. Maak af waar je mee begint

Veel starters en ondernemers leiden aan een gelijkaardige “vloek”: we hebben non-stop ideeën.

Dit is fantastisch! Want veel ideeën.. is goed. Toch?

Ideeën hebben is goed. Van het ene idee naar het andere springen zonder ooit iets af te werken.. niet.

Experimenteer eerst uitbundig. Voortdurend. En dan wanneer je een beslissing maakt om een bepaald idee of project voor je eigen zaak uit te werken.. ga er dan ook volledig voor.

10. Afleidingen zijn nu nóg gevaarlijker dan als werknemer

Je bent in loondienst. Ergens aan het werk.

Je doet je webbrowser open.. ziet Facebook-meldingen en.. oeps.. 30 minuten kwijt.

  • Als je per uur betaald wordt.. niet zo’n groot probleem, toch?

  • Als je voor je resultaat betaald wordt.. dan ga je even zwoegen en meer proberen gedaan te krijgen!

  • Als je je eigen zaak hebt.. dan doe je jezelf pijn. Niet alleen geraak je je tijd kwijt, je verliest mogelijks klanten (omdat je de tijd niet op je bedrijf kon spenderen) en bovendien.. kan je de tijd niet meer terug krijgen.

Afleidingen zijn dus nóg gevaarlijker voor je resultaat, output en productiviteit wanneer je je eigen project en zaak hebt.

Gerelateerd: In deze video geven we tools & tips om jouw afleidingen te verminderen.

11. Niet alles moet perfect zijn

Druk werk houdt ons bezig. Productief werk leidt tot resultaat.

Een logo, visitekaartjes en goede website zijn belangrijk.. maar niet als je zo ander werk uitstelt.

Je bedrijfsplan elke week opnieuw schrijven en zo ander werk uitstellen.. is ook niet optimaal.

12. Wees flexibel en open voor verandering

Alles verandert snel.. en dit is zeker waar bij het starten van je eigen zaak. Je plan van gisteren kan vandaag al veranderd zijn. Een afspraak wordt op het laatste moment verzet en nu zit je met je vingers te draaien. Je internet valt uit en nu kan je niet aan die ene taak werken. Begrijp dit op voorhand, accepteer en wanneer verandering plaatsvindt.. omarm het en gebruik om het door te groeien.

Gerelateerd: 5 Redenen Om Je Eigen Bedrijf Op Te Starten Ondanks Het Risico Van Falen

13. De lijn tussen gedreven en geobsedeerd is fijn

Negeer die lijn. Sommige zullen je gedreven noemen.. anderen obsessief. Het maakt niet uit. Laat niemand je zeggen dat je geobsedeerd bent door je idee. Dat je er te sterk in gelooft. Dat je er te veel mee bezig bent. Negeer ze.

14. Mensen gaan zeggen dat je te veel "werkt"

Zoals altijd.. wanneer je iets onderneemt.. ga je ook kritiek krijgen. Op welke manier dan ook. Om welke reden dan ook. Vaak heeft deze kritiek niets met jou te maken. Jouw ambitie.. gedrevenheid.. gaat anderen beïnvloeden. Sommigen gaan hier positief op reageren.. anderen gaan je aanvallen met kritiek. Door hun eigen tekortkomingen. Let op: ik heb het niet over constructieve feedback om te groeien - dat is geen kritiek uiteraard!

Wanneer ze zeggen dat je te veel “werkt”, te veel “bezig bent”. Negeer het. Doe wat jouw passie is, sluit de wereld van je af, luister enkel naar constructieve feedback en ga er volledig voor.

15. Stel je prioriteiten realistisch op

Wanneer je je eigen zaak start.. dan is dat uiteraard je prioriteit. Tergelijkertijd is het belangrijk om andere aspecten van je leven in kaart te brengen.. en zo daar ook voldoende tijd in te steken. Denk maar aan je partner of kinderen, bijvoorbeeld. Het is belangrijk om prioriteiten op te stellen afhankelijk van wat belangrijk is voor jou, niet wat je opgelegd wordt door anderen of je omgeving.

16. Stop niet te snel met je job

Wanneer je all-in gaat voor je eigen zaak.. heb je inderdaad maar tijd wanneer je geen job meer hebt. Maar laten we eerlijk zijn: er zijn 168 uren in een week. Als je gemiddeld 40 uur werkt.. en dan nog eens gemiddeld 56 uur slaapt.. dan heb je nog 72 uur over.

Wat doe je met die tijd? Spendeer je die 72 uur écht productief? Tijd met je partner of kinderen is belangrijk. Tijd gespendeerd aan Netflix of YouTube niet.

17. Wees niet bang om met je job te stoppen

En tergelijkertijd.. als je het financieel gezien kunt veroorloven en bijvoorbeeld een vangnet hebt, wees niet bang om te stoppen met je job en zo volledig voor je eigen zaak te gaan.

18. Focus op de belangrijkste taken

Niet alle taken zijn even belangrijk. Bepaal wat jouw belangrijkste taken zijn. Zoals de taken die het meest omzet genereren of die op lange termijn het meest zullen bijdragen.

Sommige taken zijn 10 euro per uur waard voor jou, anderen 100 euro.. 1000 euro.. en anderen zijn niet meetbaar omdat ze enkel op lange termijn resultaten genereren. Hoe je het indeelt, is aan jou. Doe wat belangrijk is.

19. Leer elke dag

Op welke manier dan ook: jouw persoonlijke ontwikkeling ligt aan dé basis van de ontwikkeling van je eigen zaak. Lees boeken, bekijk educatieve video’s op YouTube, luister naar audioboeken, ga naar seminaries, wat dan ook. Creativiteit en inspiratie komt uit nieuwe informatie. Zo confronteer je steeds weer jezelf, kom je uit je comfortzone en stop je nooit met groeien.

Nu je dit weet.. kan je verder lezen:

5 Redenen Om Je Eigen Bedrijf Op Te Starten Ondanks Het Risico Van Falen

Kevin Sanders