5 Redenen Om Je Eigen Bedrijf Op Te Starten Ondanks Het Risico Op Falen

 
Man met rode jas en donkerbruine tas staat op een rots in zwarte jeans met blauwe wolken en de lucht op de achtergrond.
 

Iets ondernemen is een avontuur: en elk goed avontuur heeft een flinke portie obstakels. Net zoals we hier aanhalen in onze video over “geen excuses meer - stop met tegen jezelf te liegen”; is ondernemen hard en moeilijk, maar net dát maakt.. dat ondernemen het waard is.

Zelfs als de obstakels te veel zijn om te overkomen.. en je project of bedrijf niet of niet volledig slaagt, is het toch nog steeds de moeite. Want je kan er veel van opsteken!

1. Je leert jezelf beter kennen door te ondernemen

Boeken lezen, studeren, research, noem maar op: wat hebben ze gemeen? Het is allemaal theoretisch. Je kan enkel weten wat je kan, wat je niet kan, waar je écht goed in bent en wat je moet veranderen.. door het ook echt te doen.

Niets is minder waar bij ondernemen, een bedrijf starten of zelfstandig worden.

Sommige lessen en inzichten kan je enkel leren door het ook echt in de praktijk te doen. Door het mee te maken.

  • Zijn jouw talenten en vaardigheden echt wat jij denkt dat ze zijn?

  • Kan je de omgeving en alle andere externe factoren aan?

  • Ben je echt wie je dacht te zijn?

  • Wat wil je nu eigenlijk echt uitbouwen?

  • Ligt jouw project of idee je nog steeds eens in de praktijk? Of is de liefde voorbij?

Het is moeilijk om op deze vragen een antwoord te weten zonder echt de sprong te maken.

2. Je bent niet meer bang om te falen met je bedrijf

Een aspect die een grote rol speelt bij het starten van een bedrijf is hoe jij naar tegenslagen kijkt. Zie je een tegenslag als een zwakte.. een verlies? Iets wat je liever vermijd? Of zie je het als een opportuniteit om door te groeien en het obstakel te overkomen?

Van jongs af aan werden we aangeleerd om voornamelijk aan “het positieve resultaat” te denken. Op school zijn onze cijfers het belangrijkste. Een slecht cijfer gaf ons vaak.. negatieve gevolgen. Een goed cijfer.. was dan weer leuk.

In onze maatschappij ligt er een enorme nadruk op “winnen”. En hoe groter, hoe beter! Iemand die wint.. die staat bovenaan op het podium. Alle lichten op hem of haar gericht. TV shows hebben het erover. Documentaires worden gemaakt.

In realiteit is het niet altijd zo eenvoudig: er is vaak niet “één grote overwinning”. Vaak zijn er eindeloze tegenslagen en dan omdat de persoon doorzette, bleef gaan en durfde, keer na keer.. toen kwam er pas een échte overwinning.

Wanneer je bang bent om iets te proberen.. omdat er een kans is dat je gaat falen. En dit je tegenhoudt om dan ook echt iets te ondernemen met je eigen project of bedrijf, dan ga je nooit met falen leren omgaan.

Tegenslagen zijn net goed. Het zijn obstakels. Problemen. En.. een probleem is simpelweg een vraag waar je nog geen antwoord op hebt.

Eens je leert om falen als positief te zien.. en obstakels te nemen zoals ze echt zijn: als opportuniteiten. Dan is jouw succes en jouw eigen bedrijf slechts een kwestie van tijd: want je gaat blijven gaan, je gaat blijven proberen en.. dan is er slechts één mogelijk resultaat.

3. Je leert obstakels overkomen

Het (bekende, misschien fictieve) verhaal van Edison:

Na meer dan 10 000 pogingen om een werkende gloeilamp te maken.. vroeg iemand aan Edison: “Waarom stop je er niet mee? Je hebt al 10 000 keer gefaald!”

Waarop Edison antwoordde: “Ik heb al 10 000 manieren gevonden om geen werkende gloeilamp te maken”.

Met deze attitude kan je elk obstakel overkomen en gebruiken als een les. Door te accepteren dat tegenslagen en mislukkingen mogelijk zijn wanneer je een bedrijf start.. en het dan tóch te doen, leer je de lessen die je nodig hebt om op lange termijn je huidige bedrijf (of volgende bedrijf) meer succesvol te maken.

4. Je leert de markt beter kennen

Wanneer je met je eigen bedrijf in de markt zit.. begrijp je beter hoe die markt draait. Je bent meer op de hoogte van de trends die belangrijk zijn en welke nieuwe technologiëen of veranderingen die een rol spelen. Kortom, je weet meer.

Zelfs als de eerste versie van je project er niet geraakt als bedrijf, kan je die ervaring en kennis gebruiken om op nieuwe opportuniteiten in de markt in te spelen en je concept aan te passen.

Zo leer je betere opportuniteiten herkennen en durf je die met beide handen vast te pakken!

5. Je zet de eerste stap naar een betere toekomst

Dromen is goed. Maar als je enkel droomt en niet doet.. dan is de kans dat je droom realiteit wordt onbestaand.

Door de eerste stap te zetten.. beweeg je jezelf naar waar jij wilt gaan: jouw toekomst, jouw dromen. De eerste stap is vaak de moeilijkste: eens de bal aan het rollen is…

Je eigen succesvol bedrijf kan enkel slagen.. als je het ook echt probeert.

Kevin Sanders