Kijk Je Naar Wat Anderen Hebben? Schrijf Jouw Verhaal - Leef Niet Dat Van Hen

 
Twee handen met nagellak die een kader vasthouden met een rotsformatie en waterval op de achtergrond.
 

Kijk je ooit naar wat anderen hebben? 

Wat ze doen? Wie ze zijn? En vergelijk je dit met jezelf? Wie jij bent? Wat je niet hebt? En wat je wilt?

Het zit in onze natuur om onszelf met anderen te vergelijken. Het is "normaal". Aan de ene kant is dit goed, wanneer je dit gebruikt om zelf meer te groeien. Aan de andere kant kan het ook ontzettend destructief zijn: je voelt je minderwaardig, wordt jaloers en krijgt zelfs negatieve gevoelens voor die andere persoon. Denk maar aan gedachten zoals "ik verdien dit ook..." of "het is niet eerlijk".

Door echter steeds te kijken naar wat anderen hebben, geraak je "off track". Je verliest kostbare energie én tijd. Je richt je namelijk niet meer op wat belangrijk is voor jou, maar op wat belangrijk is voor anderen. Je kijkt naar iemand anders haar verhaal waardoor je minder tijd spendeert aan het creëren van je eigen verhaal.

"Comparison is the death of joy ― Mark Twain"

Vergelijk jouw verhaal niet met hun verhaal

Het wordt gevaarlijk wanneer je iemand anders haar verhaal neemt, jezelf ermee vergelijkt en dan zelf die zaken begint na te streven zonder dat die eigenlijk een prioriteit zijn voor jou. Zoals de "pressure" die je voelt wanneer je dichte vrienden allemaal een relatie hebben of trouwen en kindjes krijgen. En jij niet.

  • Of wanneer je vrienden allemaal grote eindejaarsbonussen krijgen. En jij niet.

  • Of met een mooie auto rijden. En jij niet.

  • Of wanneer iemand een bedrijf start.. en nu al succesvol is. En jij niet.

  • Of ... (voeg eigen voorbeeld toe)

Het is niet omdat zij het doen... dat jij het moet doen. Het hangt af van wat JIJ echt wilt. Niet wat ZIJ hebben. Wie weet is geld, auto's, familie, reizen, (voeg eigen voorbeeld toe) belangijker voor hen dan het is voor jou. Of het is NU nog geen prioriteit en doe je het later wanneer JIJ het wilt en er klaar voor bent.

Je kent hun verhaal niet echt

Bovendien... de personen waarmee je jezelf vergelijkt: je kent hun verhaal niet. Je ziet wat er aan de oppervlakte is, maar je weet niet wat ze allemaal doorstaan hebben: hun struggles, hun pijn, hun laagste momenten. Je weet niet hoelang ze al achter de schermen bezig zijn én wat ze allemaal moeten doen hebben om hier te geraken.

“Stop thinking you’re doing it all wrong. Your path doesn’t look like anybody else’s because it can’t, it shouldn’t, and it won’t.” ― Eleanor Brownn

Er is altijd iemand beter én iemand slechter

Waar je ook geraakt in je leven, wanneer je blijft vergelijken met anderen, zal je altijd iemand vinden die het "beter" heeft dan jou. En... iemand die het ook slechter heeft. 

Een miljardair heeft meer dan een miljonair. Jeff Bezos is rijker dan Elon Musk. 

Jij hebt het wellicht beter dan een dakloze in Brussel of een verwaarloosd en uitgehongerd jongetje van 8 in een conflictzone in Afrika. 

Wat kan je doen?

Focus jezelf op wat JIJ wilt en waar JIJ naartoe wilt. Als je een bedrijf of carrière aan het opbouwen bent en je wilt nog geen gezin stichten, samen wonen, dure auto kopen of op reis gaan, laat je dan ook niet slecht voelen door vrienden die dit wél doen. De mindset is alles: herinner jezelf aan wat JIJ wilt en "be happy for them". Jouw tijd komt nog, dat weet je zelf ook. Gewoon blijven gaan.

Ga voor wat JIJ wilt, niet voor wat anderen hebben.

Kevin Sanders