Weet Jij Welke Van Jouw Gewoontes Goed of Slecht Voor Je Zijn?

 
Een man en een vrouw in formele witte kledij zitten aan een keukentafel in witte steen met hun smartphones in de hand, afgeleid.
 

Enerzijds is bewust routines opbouwen een teken van ambitie. 

Anderzijds kan "gewoon leven volgens gewoonte".. en dus "erg comfortabel zijn" je in een greep vasthouden. Waardoor je zodanig comfortabel bent.. dat je eigenlijk niet meer streeft naar wat je nu echt wilt.

“Routine, in an intelligent man, is a sign of ambition.” — W.H. Auden

Let op.. als jij écht “happy" bent in jouw huidige situatie.. en alles hebt dat je denkt nodig te hebben (zowel aan de binnenkant als, materialistisch, en aan de buitenkant). Respect voor jou. Echt waar. Dan ben ik oprecht blij voor je want je bent bij de minderheid.

Het jammere is gewoon dat er zoveel mensen zijn die.. "comfortabel" zijn en in een "routine of gewoonte" geraken maar eigenlijk echt niet gelukkig zijn met hun situatie. Wat die ook mag zijn.

En dat is waar het verschil ligt. 

Tussen iemand die weet naar waar ze gaat.. en dan routines opbouwt om meer te bereiken.. In vergelijking met iemand die gewoon zijn leven dag na dag.. volgens "gewoonte" leeft.

Wat is een gewoonte nu eigenlijk?

Een gewoonte is iets wat (vaak volledig) automatisch gebeurt. Je hoeft er eigenlijk niet meer, of amper, over na te denken. Denk maar aan je tanden poetsen, voor het autorijden je gordel vastmaken en de borden in de vaatwasmachine steken.

Deze gewoontes zijn ons vaak van jongs af aan aangeleerd.. hebben we zelf onbewust aan onze dag en leven toegevoegd of zijn gewoon een "norm" in onze samenleving.

Gewoontes hebben of gewoontes opbouwen?

Het verschil: we hebben allemaal gewoontes, maar niet iedereen bouwt bewust gewoontes op.

Net zoals ik in een vorig artikel over de "reactieve mindset" aanhaalde: als jij niet de controle over jouw dag hebt, dan heeft de dag controle over jou. Hetzelfde geldt voor gewoontes en routines.

Veel van onze gewoontes zijn goed voor ons. Veel gewoontes zijn ook heel slecht en houden ons tegen.

Waarom gewoontes opbouwen?

Je maakt elke dag beslissingen. Beslissingen kosten je energie. Door gewoontes op te bouwen.. worden veel beslissingen automatisch en hoef je er dus geen energie aan te hangen.

Energie die je uitspaart, kan je dan gebruiken voor andere zaken.

“We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.” — Will Durant

Door ochtendroutines, avondroutines en andere gewoontes vóór of gerelateerd aan specifieke activiteiten op te bouwen.. kan je meer uit je dag halen met minder energie.

Neem nu als voorbeeld een ochtendroutine:

Stel dat jij elke ochtend 10 minuten leest, dan 10 pushups/situps doet, een glas water drinkt en een koude douche neemt (of wat dan ook) en dan naar je werk gaat. Na dit een lange tijd te doen, wordt het "normaalvoor je lichaam. Het is nu een gewoonte en je hoeft er eigenlijk amper nog over na te denken.

Opeens.. je slaapt slecht. Het is te warm. Er zitten muggen in je kamer. Lawaai buiten. Je slaap is verpest. In de ochtend word je wakker.. de wekker gaat af.. je hebt weinig energie en hebt eigenlijk echt geen zin om aan je dag te beginnen.

Dit is waar een goede (ochtend)routine goud waard is. 

Als je ochtendroutine écht een sterke gewoonte is, dan zal je in de meeste gevallen automatisch aan je dag beginnen(ondanks moe te zijn).

Als het niet automatisch gebeurt.. dan hoef je wellicht enkel jezelf te verplichten om de eerste paar items van je ochtendroutine door te nemen.. te doen en... gaat de bal aan het rollen. Eens de bal in beweging is.. zal de rest van je dag wellicht volgen en kan je nu toch met minder energie verder je dag te lijf gaan.

Hetzelfde geldt voor een avondroutine vóór je gaat slapen:

Door bijvoorbeeld elke avond hetzelfde te doen, bijvoorbeeld iets lezen, luisteren naar specifieke muziek of geluiden, enzovoort. Na een tijdje associeert je lichaam die activiteiten met "bijna bedtijd" waardoor je automatisch klaar bent voor bed.

Dit geldt voor elke activiteit en gewoonte die je voldoende beoefentversterkt en herhaalt:

  • een verkoopsgesprek met klanten

  • een belangrijke meeting waarin je veel energie nodig hebt

  • een presentatie

  • aan je werkdag beginnen

  • voor het sporten

  • ...

Misschien denk je nu: ja... maar.. ik heb al routines?!

Klopt. De meesten onder ons hebben al specifieke routines, zoals iets wat we doen in de ochtend.. in de avond.. voor het werk.

Maar heb jij hier ooit al bewust over nagedacht? Of overwogen om zelf aanpassingen te maken? Om zelf je gewoontes op te bouwen? Of doe je meestal wat er moet gebeuren en worden je gewoontes zo bepaald?


Succesvolle personen hebben specifieke gewoontes

Of het nu gaat om een bedrijfsleider, een onderneemster, een atleet of een zanger...

Ze gebruiken gewoontes om meer uit hun dag te halen, zowel op mentaal als fysiek vlak.
Soms is dit bewust.. soms onbewust.. maar keer na keer moeten zij in optimale conditie zijn om te presteren.

En jij ook. Wat je ook doet. Hoe je het ook doet. Een optimale conditie en mindset, met behulp van routines, is cruciaal voor een betere dag en een meer succesvol leven.

In één van onze volgende video's/artikels gaan we dieper in op hoe jij doelgericht goede gewoontes kunt opbouwenen.. ook effectief slechte gewoontes kunt afbreken en zelfs ombuigen in goede.

Heb jij gewoontes die je aan je dag wilt toevoegen?

Of gewoontes die je (eindelijk) wilt afleren? Laat het ons weten en misschien kunnen we ze bespreken in één van onze volgende video's & posts!

Kevin Sanders